facebook Instagram Phone Mail

facebook Instagram Phone Mail

Wat is NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

 

 

NLP is één van de meest toegepaste communicatiesystemen in onder andere het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven maar NLP is voor iedereen die wil leren beter met zichzelf en anderen om te gaan. NLP leert je beter te communiceren met jezelf en anderen. NLP leert je welke gedachtepatronen, emoties en gedragingen leiden naar succes en welke niet.

 

Neuro zegt iets over ons zenuwstelsel. Wij nemen de wereld waar met al onze zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen). Deze zintuigen worden omgezet in denken. En ons denken beïnvloedt onze emotie.

 

Linguïstisch zegt iets over hoe wij woorden (taal) geven aan ervaringen om deze vast te leggen en te delen met anderen. In NLP gaat de aandacht naar de manier waarop we uiting geven aan ons denken en hoe woorden invloed hebben op onze gedachten en emoties van onszelf en anderen. De kracht van taal!

 

Programmeren zegt iets over de manier waarop jij jouw ervaringen opslaat op “jouw harde schijf”. De manier waarop je dit doet bepaalt hoe jij keuzes maakt, problemen oplost, leert, evalueert en resultaten boekt. NLP leert jou andere manieren aan, zodanig dat je jouw doelen wèl kunt omzetten tot resultaat.

De pijlers van NLP

Rapport spreek je uit als ra-poor en is misschien wel het mooiste van NLP wat je elke dag toe kan passen. Het is een methodiek die je leert omgaan met ‘moeilijke mensen’. Rapport leert je om beter nee te zeggen. Rapport geeft je inzicht hoe de ander het ervaart. Kortom, het leert jou effectief communiceren met anderen door beter te communiceren met jezelf.

 

Flexibiliteit van gedrag leert je hoe je een andere aanpak kunt kiezen als de huidige niks oplevert. Flexibiliteit in hoe ervaringen bij je binnen komen en hoe je hierop reageert. Het communicatiemodel laat zien hoe we onbewust onze ervaringen filteren door hetgeen we hebben meegemaakt. Met NLP leer je om verder te kijken. Om flexibeler te worden in hoe je reageert.

 

Resultaatgericht denken leert je om te denken in wat jij wilt! Dus in plaats van te denken “het lukt me toch niet” of een andere belemmerende overtuiging, zet je jouw denken om in resultaat.

 

Zintuiglijk bewustzijn wordt enorm verbeterd door NLP. Wanneer je bewuster gebruik maakt van al jouw zintuigen, zien, horen, ruiken, proeven en voelen, ziet de wereld er echt anders uit. Je gaat dingen anders interpreteren.

De pijlers van NLP in een praktijkvoorbeeld

Je werkt al jaren met veel plezier bij jouw huidige werkgever tot het moment dat je een nieuwe Teamleider krijgt. Je vindt de man maar een arrogante kwast die als een olifant door de porseleinkast dendert. Je zal toch een manier moeten vinden om met deze man om te gaan want hij is tenslotte jouw leidinggevende. Door rapport te maken kun je beter met jezelf en met jouw leidinggevende communiceren. Je zet jouw zintuigen bewust in. Je kijkt goed naar zijn gedrag en luistert goed naar wat hij zegt. Omdat jij resultaatgericht denkt aan een ontspannen werksfeer, weet jij jouw gedrag te kiezen door jouw flexibiliteit. Met als resultaat blijvend werkplezier bij jouw huidige werkgever.

 

Wil je meer weten over NLP en wil je er over in gesprek wat NLP voor jou kan betekenen?« vorige paginaAls het leven zo lang duurde, is de tijd niet zoveel waard